2013. május 4., szombat

Új-Zéland II

Húsvét után  lehetőségem adódott, egy új-zélandi orvostól  (Dr David Ritchie anropozófus orvos ) megkérdezni, hogy az országáról milyen "kép" jut eszébe. Neki a bárányok és hegyek, míg kedvesének a  Ponga (ezüst páfrány) hajtása szimbolizálta leginkább hazájukat.
  A Koru, az íves, spirális forma szimbolizálja az új életet, a növekedést, az erőt és a békét. Ez a szimbólum szerves része a maori művészetnek, faragásoknak  és tetoválásoknakA kör alakú forma segít közvetíteni az  örökös mozgást, míg a belső tekercs szimbolizálja a visszatérést a kiindulási pontra.Ez utóbbi engem is megfogott és az első képemen ezt a spirálformát szerettem volna megjeleníteni.  Sajnos nem megmutatható lett az eredmény.
 Szerencsére volt több ötletem is, így egy maori totemoszlopra esett a választásom. A  Pouwhenua vagy pou whenua ,  faragott faoszlop vagy hosszú nyelű harci eszköz. Az oszlopok jelölték a területi határokat vagy az adott hely történetét mesélték el. Ezek általában művészileg és díszesen faragott oszlopok és egész Új-Zélandon megtalálhatók .  
  Végül egy totem oszlop és egy maszk ötvözetéből született a képem.



 Az inspirációk:



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése