2013. február 4., hétfő

Dear Jane

Idén lesz 150 éves az a quilt, amelyik egyedülálló mintagyűjteményével rengeteg foltvarrót rabul ejtett.
Engem is. Az egész akkor kezdődött, amikor sok évvel ezelőtt a CÉH tagjai is megvarrták kékfestő anyagokból ezt a munkát. Sajnos abban egyetlen öltésnyi részem se volt. Aztán tavaly elkezdtem varrni a Just Takes 2 quiltet. A játék egyik szervezője a   Dear Jane blog és könyv szerzője, Brenda Manges Papadakis volt. Rengeteget tanultam a kéthetente küldött blokkok leírásiból és a tanácsokból.(Sajnos ezt a munkát még nem fejeztem be.) Már akkor megvettem Brenda könyvét és egyre inkább motoszkált bennem a vágy, hogy  én is megvarrjam a saját quiltemet.
Mitől is különleges ez a quilt?
225 db különböző blokkból áll. Néhány közülük ismerős lehet, de a többség teljesen új minta.  A quilt 169 db 4,5 inches négyzetből épül fel, amit minden oldalon 13db különböző mintájú , így összesen 52db összesen (és 14db egyszínű) háromszög keretez, a sarkokat pedig deltoidok egészítik ki.  A háromszögeket körszeletek zárják le.
A munka különlegessége, hogy az egyik sarkába az alkotó belehímezte a nevét: Jane A.Stickle, az évszámot: War Time 1868, és hogy hány darabból készült a munka: 5602.

Jane 1817-ben született, mint Jane A. Blakely. Négy testvére volt, három lány (akik közül ketten meghaltak 1823-ban) és egy fiú.
1850-ben feleségül ment Walter A. Stickle-hez. Valószínűleg saját gyermekeik nem voltak, de a shaftsbury-i iskola nyilvántartásában szerepelnek, mint olyan személyek, akik 3 gyerekért felelősséget vállaltak.
Az 1860-ban készült népszámláláskor Jane, mint egyedülálló farmer szerepelt a nyilvántartásban. Ekkor 43 éves volt. Férje sógorának háztartásában szerepelt. Pontosan nem lehet tudni szétválásuk okát, de
az 1870-s népszámláláskor újra együtt kerültek a nyilvántartásba.
Mit csinálhatott Jean azokban az években, amíg Walter nélkül élt, miközben dúlt a Polgárháború, a férfiak zöme harcolt ? Valószínűleg  farmját gondozta és elkészített egy időigényes, sok apró darabból tervezett takarót.
Jane-t végül 1896-ban helyezték örök nyugalomba  a shaftsburi temetőben.


Mi is kell az induláshoz?
Dear Jean könyv,
inches vonalzók,
a háttérhez legalább 5 m anyag, (én végül 8m-t vettem),
freezer paper
TÜRELEM és KITARTÁS (terveim szerint havonta 5 blokkot varrok-varrunk).

A kezdőkészletem:
Részlet a könyvből:


3 megjegyzés:

  1. Ó! Gondoltam, hogy valami csodával hozakodsz elő, ha már ilyen soká hallgatsz! Kitartást és jókedvet minden öltéshez!

    VálaszTörlés
  2. Hűűűűű! Én is sok erőt és kitartást kívánok, önző módon remélem, hogy az az 5 blokk/hónap kicsit több lesz és akkor mihamarabb látjuk a végeredményt! :)

    VálaszTörlés
  3. Nagy fába vágtad a fejszéd, de te biztosan megcsinálod, és nagyon szépséges lesz. várom a folytatást.

    VálaszTörlés