2015. február 27., péntek

Modernizált blokk 1




A Foltos Mamok csoportban első feladatunk egy hagyományos blokk újraértelmezése volt.
A blokkom a Snail's trail volt. Mivel a számítógépes szerkesztésekhez nem értek, maradt a kockás papíron rajzolás, színezés. A színek adottak voltak (az anyagok egy részét régebben vettem,ezeket akartam felhasználni) sárga, türkiz, szürke. Persze vennem is kellett még hozzájuk.
Sok üres teret szerettem volna hozzáadni. Először mustár háttérrel álmodtam meg a munkát, de a varrás közben már nem tetszett. Így maradt a fehér háttér. Az eredeti blokk:

Snail's Trail quilt block pattern



A színezésemben eleve négy színűre terveztem a négy ágat. Csavarként minden háromszög aljáról levágtam egy darabot.

Végül már csak azt kellett kitalálnom, hogy mi fog látszani. Ehhez segítségül egy kukucskáló négyzetet használtam, amit Polyák Ildi mutatott egy régebbi tanfolyamon.



Tűzéshez spirálformát választottam. Ez a kis darab is (40cmx40cm) elég terápiás volt. Mondhatom unalmas.
Végül 42cmx42 cm-re levágtam a munkadarabot, 0,7cm varrásráhagyással kifordítósra varrtam. Az első mérésnél nagyobb volt az elvárt mérettől. Az egyik oldalán nagyobb varrásráhagyással varrva, pontos méretet kaptam.







2015. február 26., csütörtök

Városépítés

Sógornőmnek készült szülinapjára. (Igaz, majdnem egy évet várt rá. )



Készen, tűzve (mérete 70x45cm)

2015. február 23., hétfő

Sosem lesz vége?

Valahogy nálam a varrószobában mindig előkerülnek előző projektek maradékai. Még most is. A párna megvarrása után már tényleg azt hittem, ez a vége a piros-fekete maradékoknak. Tévedtem. Még ennyire telt:



Ha még találok ezekből bármekkora maradékot, biztosan kidobom. (vagy ha nincs szívem, akkor a maradékos dobozomba rakom. )

Rendrakás után

A modern quilt kiállításra varrt munkák befejezése után a rendrakás közepette szembe kellett néznem azzal a ténnyel, hogy a maradék-eltüntetési akcióm nem járt sikerrel. Összeszedtem az anyagkupacok alatt elbújt  fekete és piros festett maradékokat és újra elkezdtem varrni és kirakni belőlük egy mintát:


Egy párnára való anyag került elő:







2015. február 8., vasárnap

Modern Quilt Kiállítás 2

Mikor kész lett az első faliképem , szóba került egy beszélgetés közben, hogy mennyi hulladék keletkezik egy munka alatt. Sokszor, ha végignézek a maradékos dobozaimon, az az érzésem támad, hogy több maradékom van, mint amennyi textilt felhasználok egy projekt során. Szóval, szinte csak maradékokat gyártok.
Meg is mutattam Enikőnek (beszélgetőpartneremnek), hogy a midi méretű faliképem elkészítésekor annyi maradékom lett a szabás és újrafestések miatt. Azokból még egy maxi méretű képet is varrhattam volna. Erre Enikő megkérdezte, hogy miért nem varrom meg? Ekkor még ezt raktam ki a maradékok egy részéből:



 A tervezőfalon hagytam ezeket az anyagokat, de elkezdett a fejembe motoszkálni a kérdés: miért nem varrom meg. Végül elkezdtem rakosgatni a felezett téglalapokat:

 Itt még mindig csak kisebb egységek voltak összevarrva:



 Itt már  fejjel lefelé került vissza a tervezőfalra:

 Végül  a kész munka: (75cmx50cm)

 Hátlap, bújtatóval:

 És itt azt hittem, hogy alig maradt maradékom. De rendrakás után kiderült, ez nem így van. Folyt köv.


2015. február 3., kedd

Modern Quilt Kiállítás

A József Attila Művelődési Központ  a Civil nap keretében Modern Quilt kiállítást rendezett. Erre adtam be két quiltet.
Először a midi méretű munkát varrtam meg. Témájához a repülő vadludak blokkot választottam, mert régóta motoszkált a fejemben a minta.
A színválasztásom egy előzőleg befejezett munka utóhatása volt. Igazán modern anyagaim nincsenek, és egyszínűek sem igazán, csak némi szürke, ezért festett anyagokat használtam. (Akkor még nem tudtam, hogy a modern quiltbe festett anyagot nem használunk.)
Először csak a háromszögeket rakosgattam. A kiírásban megadott méreteket a sárga csíkkal jelöltem magamnak.


Majd amikor tetszett már a forma, papírra megrajzoltam a szabásmintát:



Ha most varrnám, újra a  papírra varrást választanám, de az ívet másként szerkeszteném ki.

A kész fedlap:


Végül tűzve és méretre vágva:

Egy kis részlet:

Magassága 50cm. A szélességét elfelejtettem megmérni.