2014. január 31., péntek

Januári karácsony

Csoportunkban utó karácsonyt tartottunk. Egy nagyon kedves kis csomagban kaptam egy türkiz nyakláncot, hozzá illő telefonjelölőt és csokit Bruercsitől. A nyakláncom:


Én pedig egy vasaló hordozót varrtam, aminek a belső felülete teflonos vászon. Ötlet innen





2014. január 29., szerda

Visszatekintés

Ami kimaradt: tavaly készült apróságok:
Neszesszerek és füzetborítók. Nőcisen:

 Macskásoknak:

  Egyveleg:


 És egy összecsukható táska:



2014. január 26., vasárnap

Melyiket válasszam?

A    Celtic Solstice  takarómmal elakadtam. A fedlapot szinte készre varrtam, sőt sikerült az összes sötétbarna anyagot elvarrnom. Még annyi anyag sem maradt , hogy a szélét megvarrjam. Több boltban voltam, de még az igazi szegélyre nem találtam rá.  Sajnos 1,5m  anyag erejéig meg kell szegnem a fogadalmamat. Addig is folytatom az raktár kivarrós programot, amíg megtalálom az ideális barna szegélyt.

Ennek a munkának a darabjait már sok éve gyűjtögetem. Nem szeretem a végtelenített ferdepánt készítés módszereit: mindig háromszöget vágok le az anyag széléből és csak annyi ferdepántot, amennyire éppen szükségem van. A leeső háromszögeket kezdtem el gyűjtögetni, aztán egy idő után összevarrtam nyers színű anyagokkal. Így pihentek a háromszögek és a HTS blokkok egy cipősdobozban.
 Első körben 79 ilyen "feles háromszög" (angol irodalomban HST) volt kész, ezekkel kezdtem el játszani:






....  aztán összevarrtam a leszabott háromszögeket is, és még néhány blokkot :



Rajzoltam is néhány lehetséges variációt még. Azokat nem raktam már ki.
Méretre vágás közben derült ki, hogy a blokkok 90 %-a 5,5", de néhány kisebb, ezek helyett is majd kell varrnom nagyobbakat. Egy blokk 5,5", a quiltben 5" lesz. A takarót 55"x90" tervezem.



2014. január 22., szerda

Kultúraquiltek: Egyiptom

Sokáig a Nílus járt a fejemben, valamilyen térképet szerettem volna megidézni. Nem találtam igazán olyan képet, ami inspirált volna. Végül visszatértem a legelső gondolatomhoz: olyat varrni, ami 3D-ben megjeleníthető. Így esett a választásom erre a jelképre:
Heper, a fiatal Napisten ( a felkelő nap ) neve, akit a szkarabeusz-bogárral szimbolizáltak.



 Hátulról és elölről:









A bogár testén kívül az összes anyag sk festésű.
Először kétoldalas ragasztóval felragasztottam a színes elemeket, alaposan megtűztem:




Végül rávarrtam a bogarat:



Igazán az zavar,  hogy négy lába van csak első ránézésre a szkarabeusznak. A másik két lába aranyból van.( Én így értelmeztem.) Először ez annyira zavart, hogy próbáltam még 2 kék, fényes lábat is ráhelyezni a képre, de úgy sem tetszett. Maradtam az eredeti megoldásnál. A munka legvégén akril aranyfestékkel körbefestettem az íveket. A kép mérete, a szokásos A4.

Inspiráció innen:




2014. január 9., csütörtök

Celtic Solstice part 6

I sewed all blocks from small quilt. Unfortunately,  I need  2 more rows of big blocks. So I will sew 16 pcs each A and B blocks for my ideal quilt measure.

A kisebb quilthez való összes blokkom kész. Új évi meglepetésként Bonnie felrakta a blokkok összeállításának menetrendjét. Kiraktam a blokkjaimat. Igazából akkor szembesültem azzal, hogy nekem a megadott két méret között lenne az ideális takaróméretem.
Így mégsem varrtam össze a blokkjaimat, hanem még elkezdtem varrni mindkét nagy blokkból 16-16db-t. Sajnos a tempó most lelassul, vége a pihenésnek.

A nagy blokkok közül az egyszerűbb 9 kisebb blokkból épül fel:

Ilyesmi lesz a quilt közepe:


Itt összegyűjtve látható, hogy milyen színösszeállításokban készült még el ez a mystery quilt .

2014. január 5., vasárnap

Bargello kicsiben

Nagyon-nagyon régen (16 évvel ezelőtt) varrtam már bargellot, akkor igazán minimalista mintával. Többször eszembe jutott, hogy meg kellene próbálni bonyolultabb mintát is kirakni, megvarrni.
Még karácsony előtt megkértek egy mappaborító és irattartó készítésére. Ezeken elevenítettem fel a tudásomat:
Mappaborító A5-s méretben:


 Irattartó, kb A6-s méretben:


 És a 1997-ben készült bargellom. Kicsit (nagyon) hullámzik a széle, tűzve csak kézzel, igen ritkán, de akkor még nem volt igazán nagy gyakorlatom. Kb 120cmx80cm lehetett.


 






2014. január 2., csütörtök

Celtic Solstice Part 2

Ez volt a legemberpróbálóbb rész. Nekem. De kész! 100db 3"x3" blokk:



Mivel Bonnie feltöltötte a blokkok összevarrásának útmutatását is, már két nagyobb egységet összeillesztettem.  Ez a rész már érdekesebb lesz.