2012. március 30., péntek

Kagyló sablon /Finish it up Friday



 I've sewed this zippered pouch from my favorite printered and  colourful fabrics.. It was made by  hand pieced and quilted.


Sok sok évvel ezelőtt már varrtam kagyló mintás munkát, de azóta nem csináltam újat. Amikor megláttam, hogy a Csoki-Folt -os lányoknál kapható három méretben is a sablon, lecsaptam rájuk. Legelőször a legkisebb 6cm-s sablont próbáltam ki. Be kell vallanom, hogy se a 28mm-s se a 18mm-s vágókésemmel sem  sikerült a sablon mellett vágnom, így maradt az olló.

A következő lépés a varrás volt. Gépi varrásra eleve nem is gondoltam, így gyártottam magamnak egy  sablont kartonból, azt minden egyes darabra felrajzoltam, gombostűztem, elkezdtem varrni kézzel a kagylókat egymáshoz. Olyan pontatlan lett, hogy lebontottam az egészet.

Végül vágtam még néhány  sablont kartonból, a kagylók íves részét ráférceltem, majd így illesztgettem össze őket. Még így is elcsúszott néhány helyen az illesztés..


A legvégén hímzőcérnával tűztem meg a munkát.

 Amanda oldalán : Crazy Mom Quilts  megnézheted, hogy mások mit fejeztek be péntekig.



2012. március 22., csütörtök

Scrap Attack /Finish it up Friday

Maradékok, fecnik örökké halmokban állnak nálam. Még a nyáron elhatároztam, hogy feldolgozom őket. Az egyik felhasználási módszerem a csíkgyártás és ezekből kunyhó minta varrása. Nyáron sok fecnit felhasználtam, 22x22cm-s blokkokat varrtam, de nem tudtam még mi lesz a sorsuk. Amikor valamelyik színből összegyűlt annyi maradék, hogy elég volt egy vagy két blokkra, összevarrtam őket.

I have finished my sraps quilt. I read the post of Rachel :Stitched in Color
 I felt it was a challenge for me because I had sewn my sraps last summer, but I didn't know when I could finish  the quilt. I used this method. And in the end my quilt became a "Sunset" from scraps. The measure is 120cmx220cm.

And this post joins  to ( Crazy Mom Quilts ) Amandajean's post  too.

Januárban láttam Rachel :Stitched in Color játékát. Gondoltam ez is egy jó apropó arra, hogy befejezzek egy munkát. Ez lett az eredménye:   Napnyugta

 Mérete 120cmx220cm
Néhány közeli kép:
Details:




Mikor elég sok blokkom volt már és elhatároztam a kép témáját, rájöttem, hogy néhány blokk sehova sem illik. Helyettük újakat varrtam.
These are the rest of my scraps blocks waiting for a new idea.

Egyben ez a munka az apró fecni játék márciusi darabja is .  
Mások ezeket fejezték be péntekig: Amandajean oldalán :Crazy Mom Quilts megtalálod.

2012. március 12., hétfő

Just Takes 2

Megvarrtam a Just Takes 2  március 1.-i  blokkjait.  A tollas csillag fantasztikusan szép, igen technikás, bontottam néhányszor, de megérte. A mérete a blokknak 15"x15". Egy-egy toll 1 " azaz 2,5cm nagyságú négyzet. Most is a freezer papír helyett a fénymásoló papír borítását használtam. Nagyon tetszik ez a módszer.

 I sewed the latest four blocks of Just Takes 2 . The feathered star was a challenge for me, but it was worth the time.
Az új 4 blokkom:

Már 22 blokk készült el, kíváncsian várom az első negyedév blokkjainak összeállítását.

 Here are my 22 blocks. I'm curious to see what the first section will look like together.

Judy oldalán megnézheted, hogy mások mit varrnak.

2012. március 9., péntek

Tavaszra várva / Finish it up Friday

Már nagyon várom a meleg tavaszt, a  friss zöld színeket és a kerti tavaszi virágokat. Addig is, amíg kibújnak az nárciszok, tulipánok, jácintok a kertben, varrtam egy asztali futót. Ki akartam próbálni a 60 fokos vonalzómat és  ezt a leírást: Hexagon quilt-a-long.


I'm really waiting for the Spring. This year the weather is colder than usually in our country. I always look forward to spring flowers in our garden, but the weather is too cold for them to grow.
I wanted to test my 60 degree ruler and this method: Hexagon quilt-a-long. I chose my fresh green, rose and yellow fabrics.


Hátlap tűzéssel:
Backside


A maradékokkal játszottam egy kicsit:








Megnézheted, hogy mások mit varrtak Amanda oldalán: Crazy Mom Quilts

2012. március 7., szerda

Just Takes 2

Befejeztem a február 15.-i blokkokat. Ebben a fordulóban az 5 blokkból három papírtechnikával készült.
A bal alsó blokknál pedig freezer papírt kellet volna használni. Mivel nekem nincs, kipróbáltam a fénymásolópapír csomagolását. Tökéletesen működött.

 I finished the five blocks of 15th February. (Just Takes 2). I hadn't got freezer paper so I needed to use  another paper. I had heard that I could work with copy paper packaging. I tried it and it worked.

A csomagolás sima oldalára rajzoltam meg a szabásmintát, ráhagyás nélkül. A fényes felét pedig felvasaltam az anyag visszájára. Kivágni viszont  varrásráhagyással kellett.  A varrás vonalát a papír széle mutatja. Nagyon pontosan lehet így varrni.  A végén pedig csak lehúztam a papírt.






2012. március 5., hétfő

Alcsúti Arborétum

Tegnap Alcsútdobozon jártunk az Arborétumban. Kibújtak a hóvirágok, bár amit mi láttunk még csak a virágzás kezdete.  A parkban 2 és fél hektáron terül el a hóvirágmező. Érdemes megnézni.











2012. március 2., péntek

x-blokk/ Finish it up Friday



Nem is tudom, hogy melyik évben varrtuk Tatabányán  ezt az x-blokk munkát. Érdekessége, hogy 9-s blokkból indulunk ki és sablon segítségével új blokkokat hozunk létre. Akkor nem igazán tetszett a munka, sem a mérete miatt, sem amiatt, hogy a vízszintes sorok nem "hullámoztak". Ráadásul az a sablon, amit kaptunk, nem fedte a papírsablont, emiatt az illesztések sok helyen elcsúsztak. Eltettem az egészet (145cmx145cm volt).

 A few years ago I pieced this quilt at at a course. I was disappointed, because the measure was a problem for me and the purple waves couldn't run on. I put it in a box and didn't care about it.
Last month I decided I would try to change this piece. I dyed textiles and sewed two new rows (12 blocks), and changed the purple blocks.
The border was made from little triangles which were trimmed from originaly 9 patch blocks.

Nemrég mégis úgy döntöttem, megpróbálok valamit kihozni belőle. Lebontottam a szegélyt, a két sötétlila sávot lebontottam, elcsúsztattam, újra festettem anyagot és két sorral kiegészítettem az egészet. Az egész munka szegélyét az eredeti blokkokból levágott háromszögekből varrtam. Nincs hulladék!!!!




 A pontatlanságokról a tűzéssel próbáltam elterelni a figyelmet.



A végére annyira megtetszett ez a minta,, hogy a színezősablon tanulmányozása után megszerkesztettem magamnak újra a mintát (a kék vonal, ahogy szerintem illeszteni kell a vonalakat, a fekete, ami alapján dolgoztunk):

Ha meg szeretnéd nézni, hogy más mit varrt, Amanda oldalán megteheted: Crazy Mom Quilts